Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Κωδικοί προστασίας- passwords

Μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για να διασφαλίζετε ότι οι εαφρμογές και οι ενέργειές σας στο διαδίκτυο αλλά και στις ψηφιακές συσκευές είναι ασφαλείς, είναι να προστατεύετε τους κωδικούς πρόσβασής σας. Η προστασία των κωδικών πρόσβασής σας είναι στον δικό σας έλεγχο. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και, στη συνέχεια, να τους διατηρήσετε μυστικούς. Ακολουθήστε αυτήν τη συμβουλή, ώστε οι κωδικοί πρόσβασής σας να μην πέσουν σε ακατάλληλα χέρια.

Δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης
Η ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης ξεκινά με τη δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης:
  • Τουλάχιστον 2 χαρακτήρες, αλλά και περισσότεροι είναι καλύτερα
  • Είναι ένας συνδυασμός κεφαλαίων γραμμάτων, πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων
  • Δεν είναι μια λέξη που υπάρχει στο λεξικό
  • Δεν είναι το όνομα ενός ατόμου ή μιας δημοφιλούς οντότητας, όπως ενός χαρακτήρα, ενός προϊόντος ή ενός οργανισμού
  • Διαφέρει σημαντικά από προηγούμενους κωδικούς πρόσβασής σας
  • Είναι ένας κωδικός που μπορείτε να θυμάστε εύκολα, αλλά είναι δύσκολο για άλλα άτομα να τον μαντέψουν. 
Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια αξιομνημόνευτη φράση, όπως "6MonkeysLooking^"

Προστασία των κωδικών πρόσβασης
Αφού δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να ακολουθείτε τις εξής οδηγίες για να τον διατηρείτε ασφαλή:
  • Μην κοινοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης σε κανέναν. Ούτε καν σε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας.
  • Μην στέλνετε ποτέ έναν κωδικό πρόσβασης με email, άμεσο μήνυμα ή οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας το οποίο δεν είναι αξιόπιστα ασφαλές.
  • Χρησιμοποιείτε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε τοποθεσία web. Αν κάποιος κλέψει έναν κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείτε σε πολλές τοποθεσίες web, όλες οι πληροφορίες που προστατεύονται από αυτόν τον κωδικό πρόσβασης σε όλες αυτές τις τοποθεσίες θα τεθούν σε κίνδυνο.
  • Αν δεν θέλετε να πρέπει να απομνημονεύετε πολλούς κωδικούς πρόσβασης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης. Τα καλύτερα προγράμματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης θα ενημερώνουν αυτόματα τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης, θα τους διατηρούν κρυπτογραφημένους και θα απαιτούν έλεγχο ταυτότητας πολλών παραγόντων για την πρόσβαση.
  • Μην αποθηκεύετε έναν κωδικό πρόσβασης στη συσκευή την οποία προορίζεται να προστατεύει.
  • Μπορείτε να σημειώσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας, εφόσον τους διατηρήσετε ασφαλείς. Μην τους γράψετε σε αυτοκόλλητες σημειώσεις ή κάρτες που διατηρείτε κοντά σε αυτό που προστατεύει ο κωδικός πρόσβασης. Ακόμα και αν πιστεύετε ότι είναι καλά κρυμμένες θα μπορούσαν να εντοπιστούν.

Ή απλώς μια υπόδειξη...
Αντί να γράψετε τον κωδικό πρόσβασής σας, δοκιμάστε να γράψετε μια υπόδειξη που να σας υπενθυμίζει τον κωδικό πρόσβασης. Επομένως, εάν ο κωδικός πρόσβασής σας είναι "Paris4SpringVacation!" θα μπορούσατε να γράψετε "Το αγαπημένο σας ταξίδι".

Όποτε αυτό είναι δυνατό, αλλάζετε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς που υποπτεύεστε ότι έχουν παραβιαστεί ή απλώς εάν πιστεύετε ότι ο κωδικός πρόσβασης έχει παραβιαστεί.

Αποφεύγετε να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε οποιαδήποτε συσκευή, αν δεν είστε βέβαιοι ότι αυτή η συσκευή είναι ασφαλής. Στις κοινόχρηστες συσκευές ή στις συσκευές που είναι διαθέσιμες για δημόσια χρήση ενδέχεται να έχει εγκατασταθεί λογισμικό καταχώρησης κλειδιών που θα μπορούσε να καταγράψει τον κωδικό πρόσβασής σας κατά την πληκτρολόγηση. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε να αποθηκεύετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε δημόσιους ή κοινόχρηστους υπολογιστές. (από την ιστοσελίδα της microsoft)

Δείτε μια παρουσίαση σχετικά με τους κωδικούς προστασίας από την εκπαιδευτικό Κωνσταντίνα Παπανικολάου, ΠΕ86


Ελέγξτε τις γνώσεις σας κάνοντας το κουίζ από την ιστοσελίδα του ασφαλούς διαδικτύου.



Σύρε και τοποθέτησε τους κωδικούς πρόσβασης στη σωστή στήλη 


Παίξτε το τηλεπαιχνίδι- κουίζ για τους κωδικούς πρόσβασης- από τον χρήστη Phillgamer06 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου