Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Ένα παιχνίδι για την πληκτρολόγηση των γραμμάτων

 Στο εργαστήριο στης πληροφορικής, στο σπίτι σας ή αλλού έχετε δει μια πολύ σημαντική συσκευή που ονομάζεται πληκτρολόγιο. Με αυτό όπως είπαμε εισάγουμε γράμματα, αριθμούς, σύμβολα στίξης και άλλα στον υπολογιστή μας. Με λίγα λόγια το χρησιμοποιούμε για να γράψουμε! Αν παρατηρήσεις, τα γράμματα δεν είναι τοποθετημένα με τη σειρά όπως στην άλφαβήτα αλλά διάσπαρτα. Έχεις αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλα ξεκίνησαν από τις γραφομηχανές. Τα πλήκτρα ήταν σε δυο γραμμές με αλφαβητική σειρά συνδεδεμένα με μεταλλικούς βραχίονες που στην άκρη είχαν ανάγλυφα στοιχεία. Οι δακτυλογράφοι είχαν μάθει να δαχτυλογραφούν πολύ γρήγορα και αν ο χρήστης πατούσε δυο πλήκτρα πολύ γρήγορα, αφού πολλά από αυτά που “γειτόνευαν” μεταξύ τους εμφανιζόταν πολύ συχνά στις λέξεις το ένα μετά το άλλο, αυτοί οι βραχίονες κολλούσαν και οι γραφομηχανές έπρεπε κάθε λίγο και λιγάκι να επισκευάζονται. Γι' αυτό το λόγο κάτι έπρεπε να γίνει.

Έτσι η λύση βρέθηκε με τη διάταξη πληκτρολογίου «κουέρτι» (QWERTY). Το QWERTY είναι το πιο συνηθισμένο μοντέρνο σχήμα πληκτρολογίου για την αγγλική γλώσσα σε υπολογιστές και γραφομηχανές.

Παρατήρησε το πληκτρολόγιο και δες πού είναι τοποθετημένα τα γράμματα. Στη συνέχεια παίξε το απλό παιχνίδι που δημιούργησα. Πάτησε την πράσινη σημαία για να ξεκινήσεις. Θα εμφανίζονται ένα ένα τα γράμματα της άλφαβήτας και θα πρέπει να τα βρίσκεις και να τα πατάς στο πληκτρολόγιο. Πιστεύω οτι θα τα καταφέρεις τέλεια! Σημείωση: Η γλώσσα του πληκτρολογίου να είναι στα αγγλικά καθώς το scratch δεν αναγνωρίζει την ελληνική γραμματοσειρά στις εντολές του.

5 σχόλια: